Hoe bepaal en formuleer ik de kernwaarden van mijn bedrijf

Total
0
Shares

De kernwaarden van een bedrijf zijn de fundamenten waarop de organisatie is gebouwd en vormen de basis voor de bedrijfscultuur en het gedrag van medewerkers. Het bepalen en formuleren van deze kernwaarden is van essentieel belang om een duidelijke identiteit en richting te creëren. Dit artikel geeft inzicht in de stappen die je kunt nemen om de kernwaarden van jouw bedrijf te bepalen en te formuleren.

Identificeer de missie en visie van je bedrijf

Voordat je de kernwaarden van je bedrijf kunt bepalen, is het belangrijk om de missie en visie van je bedrijf helder te hebben. De missie geeft aan waar je bedrijf voor staat en wat je wilt bereiken, terwijl de visie de gewenste toekomst van je bedrijf beschrijft. Deze elementen vormen de basis waarop de kernwaarden worden gebouwd.

Bepaal de gewenste bedrijfscultuur

Een bedrijfscultuur is de verzameling van normen, waarden en gedragingen die binnen een organisatie worden gehanteerd. Het is belangrijk om te bepalen welke bedrijfscultuur je wenst te creëren, aangezien dit invloed heeft op de kernwaardes. Wil je bijvoorbeeld een bedrijfscultuur waarin samenwerking en open communicatie centraal staan, of hecht je meer waarde aan autonomie en zelfstandigheid? Deze keuzes bepalen mede de kernwaarden van je bedrijf.

Analyseer de huidige bedrijfscultuur

Om te bepalen welke kernwaarden passen bij je bedrijf, is het belangrijk om de huidige bedrijfscultuur te analyseren. Wat zijn de waarden en normen die momenteel binnen het bedrijf worden gehanteerd? Zijn er bepaalde aspecten waarin de huidige cultuur verbeterd kan worden? Deze analyse geeft inzicht in de sterke punten en mogelijkheden tot groei van je bedrijfscultuur.

Betrek medewerkers bij het proces

Het bepalen van de kernwaarden van je bedrijf is geen beslissing die je alleen kunt nemen. Het is belangrijk om medewerkers te betrekken bij dit proces, aangezien zij een waardevolle bron van informatie en perspectief zijn. Organiseer bijvoorbeeld workshops of brainstormsessies waarin medewerkers kunnen bijdragen aan het identificeren van de kernwaarden. Op die manier creëer je betrokkenheid en draagvlak voor de uiteindelijke kernwaarden van je bedrijf.

Identificeer de belangrijkste waarden

Op basis van de voorgaande stappen kun je nu beginnen met het identificeren van de belangrijkste waarden voor je bedrijf. Denk hierbij aan waarden zoals integriteit, klantgerichtheid, innovatie of duurzaamheid. Het is belangrijk om de waarden te kiezen die passen bij de missie, visie en gewenste bedrijfscultuur van je organisatie.

Formuleer de kernwaarden

Nu je de belangrijkste waarden hebt geïdentificeerd, is het tijd om deze te formuleren. Het is belangrijk dat de kernwaarden kort, krachtig en duidelijk zijn, zodat ze gemakkelijk te begrijpen en te onthouden zijn voor medewerkers en andere stakeholders. Formuleer de kernwaarden in positieve bewoordingen, zodat ze inspirerend en motiverend zijn.

Implementeer de kernwaarden

Het formuleren van de kernwaarden is slechts de eerste stap. Het is van cruciaal belang om de kernwaarden te implementeren in de dagelijkse praktijk van je bedrijf. Communiceer de kernwaarden naar alle medewerkers, integreer ze in het wervings- en selectieproces en zorg ervoor dat ze worden meegenomen in het strategisch besluitvormingsproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Nu verkrijgbaar: 10.3 inch Kobo Elipsa

Het wachten is voorbij: vanaf vandaag is de Kobo Elipsa met 10.3 inch scherm verkrijgbaar. De e-reader wordt geleverd met stylus en sleepcover. De Kobo Elipsa heeft een pixeldichtheid van…
Lees blog