Ontslagen rechterhand schrijft boek over samenwerking met John de Mol

Ontslagen rechterhand schrijft boek over samenwerking met John de Mol

Total
0
Shares

Patrick Scholtze, de televisiemaker die op harde wijze werd ontslagen door John de Mol, werkt aan een boek over zijn leven en werk met de bekende mediatycoon. “Het wordt een sprookje, maar dan zonder happy end”, zegt hij.

De voormalig creatief directeur van Talpa werkte drie decennia nauw samen met De Mol, maar werd in 2019 opmerkelijk hardhandig aan de kant geschoven. Daarop volgden jarenlang slepende rechtszaken.

Vrijdag strandde Scholtze’s laatste poging om alsnog een vertrekpremie van ruim 1 miljoen euro te krijgen bij de Hoge Raad. Eerder had een rechter hem de hoogste ‘billijke vergoeding’ ooit toegekend, maar na een hoger beroep moest hij die weer inleveren.

Zware wissel

“Je kan je voorstellen dat ik betere dagen heb gehad”, zegt Scholtze daarover. Voorlopig onthoudt hij zich van commentaar op de juridische procedures, maar hij wil wel kwijt dat de zaak een zware wissel op hem heeft getrokken.

Ontslagen rechterhand John de Mol blijft jagen op vergoeding

Over zijn plannen om een boek over zijn samenwerking met De Mol te schrijven, wil hij wel wat meer uitweiden. “Het wordt een verhaal over mijn leven en werken met hem. Afgelopen jaren heb ik alles bijgehouden in een dagboek.

Sprookje
Het boek zal niet alleen de jaren beschrijven waarin hun samenwerking stuk liep, benadrukt de televisieman. Het wordt zeker geen afrekening.

“Het gaat over de zeer enerverende en mooie samenwerking van dertig jaar. Dus niet alleen over de ruzies, maar ook over de successen. Over de belevenissen met mensen als Robert ten Brink, Linda de Mol, Marc Klein Essink, Robert Long en Tineke Schouten. Als je de eerste acht hoofdstukken leest, moet je denken ‘whoah’ wat een droombaan.”

De laatste twee jaar, die Scholtze omschrijft als een ‘ontspoorde juridische vechtscheiding’, zullen slechts één of twee hoofdstukken innemen. “Dat is maar een klein onderdeel van het verhaal. Het wordt een soort tv-sprookje, maar dan zonder happy end.”

Scholtze zegt meer dan genoeg materiaal te hebben om het boek, dat niet alleen is bedoeld voor de incrowd, te vullen. “Ik heb heel veel bewaard, aantekeningen en dergelijke. Hier staan meters papier. De werktitel is: In het hol van De Mol.

Ontslagen Talpa-directeur was de rechterhand van John de Mol
De voormalig creatief directeur van Talpa houdt er rekening mee dat de publicatie kan leiden tot nieuw juridisch gedoe, maar vreest dat niet. “Natuurlijk zal dit wel weer advocaten aantrekken. Maar daar ben ik niet bang voor. Wat heb ik nog te verliezen? Nog een rechtszaak? John heeft zijn geld al terug.”

Spraakmakende anekdotes

Over De Mol is inmiddels een flinke stapel boeken verschenen, waaronder De gangen van De Mol (2004), Miljardenspel (2005), Graven in een rijk leven (2015) en De Mol, de machtigste mediafamilie van Nederland (2020). Maar geen van die verhalen werd geschreven door iemand die zo lang zo nauw met de televisietycoon samenwerkte.

De mannen werken eind jaren tachtig al samen aan de destijds immens populaire ziekenhuisserie Medisch Centrum West. Niet veel later ging Scholtze aan de slag bij John de Mol Producties, later Endemol.

Daar werkten zij samen aan grote producties als de Staatsloterijshow, All You Need is Love, Big Brother, Koffietijd, en later ook de Gouden Kooi en Utopia.

“Ik verwacht dat dit overwegend optimistisch en realistisch relaas vol met spraakmakende anekdotes ook een spannend inkijkje geeft in de wereld rondom een van de meest briljante tv-makers ter wereld”, zegt Scholtze. Het boek moet dit najaar verschijnen.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Nu verkrijgbaar: 10.3 inch Kobo Elipsa

Het wachten is voorbij: vanaf vandaag is de Kobo Elipsa met 10.3 inch scherm verkrijgbaar. De e-reader wordt geleverd met stylus en sleepcover. De Kobo Elipsa heeft een pixeldichtheid van…
Lees blog