Puzzelen als ultieme ontspanning

Total
0
Shares

De ontspanning van nu is meestal gerelateerd naar het kijken van schermen. Schermen hebben eigenlijk een beetje ons leven overgenomen. Wanneer we werken is de kans groot, zeker bij bureau jobs, dat we de hele dag naar een scherm moeten staren om het werk te voltooien. Als ontspanning kijken we meestal op onze gsm naar social media of nieuws apps of websites. Wanneer we thuis komen en ‘s avonds willen ontspannen, zetten we ook nog eens de tv aan om een film of serie te bekijken. Schermen zitten te veel in ons dagelijkse leven. De oude ontspanning van vroeger zoals het maken van jan van haasteren puzzels, is er bijna niet meer.

Waarom zoveel schermen?

Eigenlijk komt het erop neer dat mensen lui zijn geworden. In plaats van het lezen van een boek, is het makkelijker om gewoon een film of serie te bekijken. Het enige wat je moet doen, is luisteren en kijken. Misschien af en toe eens de ondertiteling lezen maar dat is het dan ook weer. Zelfs bij het lezen van de krant. Dit hebben we vervangen door de online websites of smartphone applicaties zodat we niet meer naar de winkel moeten om een krant te kopen. Hoe eenvoudiger, hoe beter. Uiteraard zijn sommige zaken beter voor het milieu maar als gevolg kijken we veel naar schermen waardoor onze ogen sneller achteruitgaan.

Het nieuwe opgroeien voor de jeugd van nu

De jeugd van nu, inclusief Gen Z (mensen geboren vanaf 2000), groeien al van kleins af aan op met schermen. Hierdoor zijn ze zeer goed met technologie wat zeker een pluspunt is. Echter zijn ze het verleerd om op andere manieren te ontspannen, zonder schermen. Mensen wonen dichter op elkaar in de stad, waardoor er minder kinderen opgroeien met een tuin en dus minder buiten komen. Ook spelen ze minder spelletjes zoals voetbal, tekenen en puzzelen wat de jeugd van vroeger, toen er nog geen schermen waren, wel veel deden.

Terug naar de ontspanning van vroeger

Vroeger was er niet veel keuze om te ontspannen, of toch minder dan nu. Echter waren de volwassenen en kinderen wel gelukkig met hun manier van ontspannen. Vooral puzzels waren een grote trend in de vroegere tijden. Bij een puzzel 1500 stukjes, kon men wel 3 uur bezig zijn indien hij moeilijk was. Dit is een lange tijd maar tijdens het maken van de puzzel ontspan je wel. Hiernaast denk je ook goed na en leer je de kinderen, maar ook volwassenen, logisch na te denken en te ontspannen.

Net als meditatie

Puzzelen werkt zeer relaxerend. Het is bijna zoals meditatie. Je moet jezelf wel goed ontspannen om te kunnen focussen. Hiernaast stel je jezelf bijna in de plaats van de puzzelstukjes om zo te weten te komen hoe het in elkaar zit. Uiteraard maakt iedereen een puzzel anders en heeft een ander gevoel bij het maken van de puzzel. Maar uiteindelijk komt het neer op een soort meditatie en ontspanning die je niet vindt bij het staren naar een scherm. Soms is het goed om back-to-the-basics te gaan. Ik zeg niet dat het vroeger beter was, wel dat het vroeger nog niet zo slecht was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Nu verkrijgbaar: 10.3 inch Kobo Elipsa

Het wachten is voorbij: vanaf vandaag is de Kobo Elipsa met 10.3 inch scherm verkrijgbaar. De e-reader wordt geleverd met stylus en sleepcover. De Kobo Elipsa heeft een pixeldichtheid van…
Lees blog