Hoe herken je een goede interieur architectuur fotograaf?

Total
0
Shares

 

Als je zelf interieur architect bent dan wil je dat een interieurfotograaf de ruimte zo weergeeft als jij in gedachten had. En als je al een paar keer een interieurfotograaf hebt ingehuurd en toch een beetje twijfelt dan begrijpen wij dat je deze blog ge-opend hebt.

 

Interieur architectuur fotografie

Een interieur ontwerper weet precies waarom bepaalde interieur elementen geplaatst zijn waar ze zijn en hoe deze zich onderling verhouden. Hij of zij weet al hoe een driedimensionale ruimte vertaald moet worden naar vlak 2 dimensionaal beeld want bij de creatie van de presentatie borden of PDF’s voor de klant heeft die interieurontwerper al voor dezelfde beslissingen gestaan als waar de interieur architectuur fotograaf later mee geconfronteerd gaat worden. Let wel: de interieur ontwerper is wel vrijer in het bepalen van ‘het camera standpunt’.

 

Kenmerken van een goede interieur fotograaf:

 

  • Een goede interieurfotograaf zorgt voor de beste zichtlijnen, de juiste uitsnedes en verhoudingen. De fotograaf weet wat wel en niet werkt in een statisch en plat beeld.

  • Door zijn tilt- en shift-lenzen komen de ruimtelijke kwaliteiten van interieur projecten echt tot zijn recht.

  • De foto’s in zijn of haar portfolio tonen verticale lijnen die net zo recht zijn als in werkelijkheid en in vergelijk met de kaders van de foto.

  • Daar waar de grootte van de ruimte het toelaat, zijn de horizontale lijnen in het plafond en de vloer evenwijdig aan het boven- en onderkader van de foto. Let wel: in de woningmarkt is dit lastig daar de ruimtes klein zijn er de camera vaak in een hoek gepositioneerd moet worden, om een overzicht van de ruimte te geven.

  • De hoge contrasten in interieurs zijn goed onder controle. Er is doortekening in de schaduwen en er zijn geen ‘uitgevreten’ hoge lichten. Zelfs niet daar, waar daglicht naar binnen valt. Dit uiteraard op een wijze dat het natuurlijk overkomt en niet overmatig ‘ge-HDR’d’.

  • Ook de verschillen in kleurtemperatuur tussen de verschillende lichtbronnen is acceptabel en de plafonds zijn wit, op een manier die natuurlijk overkomt. De foto ziet er dus niet uit als een CGI (computer generated image).

Wel of geen gebruiker in beeld?

Fotografie kan eigenlijk niet de beleving van een ruimte of gebouw vastleggen, want per slot van rekening moet de gebruiker het zelf ervaren. De aanwezigheid van bewegende mensen in het interieur staat ook op gespannen voet met interieurfotografie. Bij interieurfotografie worden verschillende belichtingen gemaakt, met doorgaans lange sluitertijden die dan later in het uiteindelijke beeld gecombineerd gaan worden. Mensen die steeds op verschillende plekken in het beeld staan, maken dit erg moeilijk en tijdrovend.

 

Voordeel van het in beeld brengen van een gebruiker is wel dat dan beter te zien is hoe de grootte van een gebouw of interieur zich verhoudt tot de menselijke maat. Ook kun je je voorstellen dat wanneer de interieurarchitect opdrachtgever bijvoorbeeld akkoestische plafonds of panelen heeft toegepast, dat dit beter gecommuniceert wordt met mensen in de foto.

 

Ook geven foto’s met gebruikers er in een beter beeld van het gebruik van het gebouw of interieur. Denk bijvoorbeeld aan sportscholen en kantoren. Idealiter is er budget voor de inzet van goed gestylde modellen die zich op de door de fotograaf bepaalde positie in de ruimte bevinden.

 

Tot slot is het advies om nadat je op basis van het portfolio een fotograaf gekozen hebt, samen de eerste projecten bezoekt, dan kun je de stijlen en verschil in benadering goed op elkaar afstemmen.

 

You May Also Like

Wat brengt NLP practitioner?

Een NLP practitioner is niet zomaar de zoveelste opleiding. Deze training leert je om op een nieuwe manier te kijken naar de wereld om je heen. Je leert daarnaast om…
Lees blog