Wanneer zou je een geheimhoudingsverklaring opstellen?

Total
0
Shares

In vergelijking met het verleden spreekt het voor zich dat er vandaag de dag sprake is van veel meer samenwerkingsverbanden tussen verschillende bedrijven. Dit heeft in de praktijk natuurlijk als gevolg dat er ook heel wat meer (gevoelige) data dient te worden gedeeld. Hier kan je vaak niet van onderuit, maar het spreekt voor zich dat je ook niet zomaar jouw bedrijfsgeheimen op straat wil zien belanden, integendeel. Een geheimhoudingsverklaring opstellen kan je daarbij helpen. Dit document maakt immers duidelijk voor welke doeleinden bepaalde informatie wel en vooral niet mag worden gebruikt. Wil je hier meer over weten? Dan is verder blijven lezen zeker een aanrader.

Wat is een geheimhoudingsverklaring precies?

De naam van dit type document geeft het natuurlijk al enigszins aan. Het gaat hierbij om een soort van overeenkomst welke wordt opgesteld waarin wordt aangehaald omwille van wat voor doeleinden er gebruik kan worden gemaakt van de data of informatie die beschikbaar wordt gesteld door een andere onderneming. De inhoud van dit document bestaat dan ook doorgaans uit deze onderdelen:

  1. Tussen welke partijen wordt de geheimhoudingsverklaring opgesteld?
  2. Welke data kan er precies voor welke doeleinden worden gebruikt?
  3. Voor welke periode wordt de overeenkomst afgesloten?
  4. Welke straffen staan er op het overtreden van de bepalingen die overeen zijn gekomen?

Bij een geheimhoudingsverklaring opstellen is het absoluut van groot belang om er aandachtig voor te zijn dat alle noodzakelijke informatie erin staat opgenomen. Wanneer je hier niet honderd procent zeker van bent is het altijd van belang om dit nog even door een jurist te laten controleren.

Wanneer moet je deze laten opstellen?

Een geheimhoudingsverklaring opstellen is zeer interessant wanneer er sprake is van bepaalde samenwerkingsverbanden. In eerste instantie is het zo dat er doorgaans vooral sprake is van een samenwerkingsverband tussen verschillende bedrijven. Dit gezegd hebbende wordt er vandaag de dag ook steeds vaker voor gekozen om een dergelijk document op te laten stellen op het ogenblik dat er één of meerdere nieuwe personeelsleden in dienst worden genomen. Het spreekt immers voor zich dat ook voor het personeel geldt dat ze bepaalde potentieel gevoelige data onder ogen zullen krijgen. Ook hiervoor geldt dat je ze niet zomaar op straat zal willen zien belanden.

Zelf je geheimhoudingsverklaring opstellen of niet?

Wil je graag een geheimhoudingsverklaring opstellen? Dan zal je, je de vraag willen stellen of je ervoor gaat kiezen om dit zelf te doen of je hiervoor een beroep gaat doen op de diensten van een ervaren jurist. Ondanks het feit dat er op het internet heel wat voorbeelden zijn terug te vinden van geheimhoudingsverklaringen moet het gezegd dat het niet gezegd is dat deze zomaar over de hele lijn tegemoet zullen weten te komen aan jouw vooropgestelde verwachtingen, integendeel.

In het bijzonder wanneer je voor de eerste keer gebruik gaat maken van een dergelijk document zal je er in de praktijk voor wat je geheimhoudingsverklaring opstellen betreft voor willen kiezen om een jurist in te schakelen. Enkel en alleen op deze manier kan je er namelijk met absolute zekerheid op rekenen dat de inhoud van het document aan al jouw eisen tegemoet zal komen. Ga voor zekerheid en ga naar de website van Rocket Lawyer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Wat brengt NLP practitioner?

Een NLP practitioner is niet zomaar de zoveelste opleiding. Deze training leert je om op een nieuwe manier te kijken naar de wereld om je heen. Je leert daarnaast om…
Lees blog