Kobo Plus tipt 5 indrukwekkende oorlogsverhalen

Total
0
Shares

Speciaal voor Bevrijdingsdag tips Kobo Plus vijf indrukwekkende boeken over de Tweede Wereldoorlog. De boeken zijn allevijf via het Kobo Plus-abonnement te lezen. Je kunt Kobo Plus gratis 30 dagen proberen.

hooge nest

‘t Hooge Nest, Roxane van Iperen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Ze moeten onderduiken, want ze lopen het gevaar ontdekt te worden. Ze komen terecht in ‘t Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van Het Gooi. Onder hun leiding groeit dit huis uit tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland. ‘T Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt de geschiedenis met kracht tot leven.

Bekijk dit e-book

oorlogskinderen

Oorlogskinderen, Koen Verbraak
Dit boek gaat over degenen die mee moesten onderduiken, in angst leefden omdat hun ouders deelnamen aan het verzet, juist foute ouders hadden of kind waren van een Duitse soldaat; in Oorlogskinderen vertelt Coen Verbraak de verhalen van mensen die als kinderen de oorlog hebben meegemaakt. Hierin komen hun oorlogservaringen aan bod, maar er wordt ook stilgestaan bij het effect van de belevenissen tijdens de oorlog op hun verdere leven. Werden ze door het verleden achtervolgd? Spraken ze erover met hun kinderen of werd het juist verzwegen? Dit is het verhaal van onze ouders en grootouders, het verhaal van een uitzonderlijke generatie.

Bekijk dit e-book

tatoeerder

De tatoeëerder van Auschwitz, Heather Morris
In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. Door de SS-officieren wordt hij benoemd tot ‘Tatowierer’ ; tatoeëerder. De volgende tweeëneenhalf jaar is hij degene die van de gevangenen een nummer maakt. Zo ook van Gita, vanaf dan gevangene 34902. Hij wordt gedwongen haar te brandmerken, en zij kerft haar naam voor altijd in zijn hart. Ze weten beiden te ontsnappen en gaan dan op zoek naar elkaar, gedurende 70 jaar zwijgen ze over het begin van hun relatie. Pas na Gita’s dood durft Lale hun uitzonderlijke verhaal te vertellen.

Bekijk dit e-book

Mijn naam is Selma, Selma van de Perre
Selma was zeventien toen de oorlog uitbrak. Tot die tijd had het feit dat Selma Joods was geen enkele rol gespeeld, maar het werd ineens een kwestie van leven of dood. Toen ze werd opgeroepen voor een werkkamp lukte het haar om eronderuit te komen. Ze sloot zich aan bij het verzet onder de naam Margareta van der Kuit , oftewel Marga. Daar vervalste ze documenten en bracht deze door het hele land, waarbij ze verscheidene keren aan de Nazi’s ontsnapte. In juli 1942 werd ze verraden en naar kamp Ravensbrück gedeporteerd. Als enige van het gezin overleefde ze de gruwelen, en het duurde tot na de oorlog voordat ze haar eigen naam weer wilde uitspreken: Selma.

Bekijk dit e-book

alan turing het enigma

Alan Turing: Het Enigma, Andrew Hodges
Het is geen overstatement dat de Britse wiskundige Alan Turing de geallieerden heeft gered in hun strijd tegen de Nazi’s, dat hij de uitvinder was van de computer, de bedenker van kunstmatige intelligentie en een voorloper in de strijd om vrijheid voor homoseksuelen – en dat alles voordat hij, 41 jaar oud, zelfmoord pleegde.
In deze biogrfie wordt het verhaal van een uitzonderlijk genie met een uitzonderlijk leven verteld. De grootste kracht van Alan Turing was zijn briljante analytische geest gecombineerd met zijn gave voor het ontwerpen van ‘intelligente’ machines. In 1940 wist hij met zijn bevindingen de Duitse Enigma-code te kraken – de code waarmee de Duitse lucht- en zeemacht alle communicatie beveiligde. In 1952 kwam een abrupt einde aan zijn carrière, toen hij werd opgepakt wegens homoseksualiteit. Een veroordeling volgde, en in 1954 pleegde Alan Turing zelfmoord.

Bekijk dit e-book

Bron

You May Also Like