Bibliotheek leent minder fysieke boeken uit, online Bibliotheek gegroeid

Total
0
Shares

In 2020 leenden de bibliotheken 29% minder fysieke boeken uit dan een jaar eerder. Tijdens de coronapandemie nam het online aanbod en het aantal uitleningen van e-books en luisterboeken toe. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek.

De belangrijkste oorzaak daarvoor waren de beperkingen als gevolg van coronamaatregelen. De bibliotheken moesten drie keer een periode sluiten en in de periode dat de bibliotheken wel open waren was het aantal toegestane bezoekers beperkt. Het aantal uitgeleende fysieke boeken nam daardoor met 29% af van 61,1 miljoen in 2019 naar 43,4 miljoen in 2020. Het aantal leden nam met 4% af.

E-books en luisterboeken
Het aantal uitgeleende e-books groeide in 2020 hard, van 3,9 miljoen in 2019 naar 5,6 miljoen vorig jaar. Dat is een stijging van maar liefst 45%. Dit komt onder meer door de tijdelijke app de ThuisBieb, waarmee honderd e-books gratis ter beschikking werden gesteld aan zowel leden als niet-leden. Dit zorgde voor de eerste lockdown voor 858.000 extra uitleningen. Ook het downloads van luisterboeken nam sterk toe, van 1,8 miljoen naar bijna 2,6 miljoen.

Bron: Centraal Bureau voor Statistiek

Bron

You May Also Like

Nu verkrijgbaar: 10.3 inch Kobo Elipsa

Het wachten is voorbij: vanaf vandaag is de Kobo Elipsa met 10.3 inch scherm verkrijgbaar. De e-reader wordt geleverd met stylus en sleepcover. De Kobo Elipsa heeft een pixeldichtheid van…
Lees blog