CPNB: 41 miljoen boeken en e-books verkocht in 2020

Total
0
Shares

Nederlanders kochten in 2020 ongeveer 41 miljoen boeken en e-books en gaven daaraan 597 miljoen euro uit. Dat is een toename van 6% vergeleken met het jaar ervoor. Dat meldt de CPNB.

Online steeg de omzet met 27%, terwijl via het fysieke verkoopkanaal een krimp te zien was. De harde lockdown waarbij ook boekwinkels hun deuren moesten sluiten in de laatste weken van het jaar, heeft er voor fysieke boekverkoop financieel ingehakt. Daarvoor was ‘slechts’ sprake van 5% omzetkrimp, maar met de laatste weken van het jaar waarin doorgaans veel boeken worden verkocht komen ze op -11%. De top 3 van meest verkochte boeken in 2020 is Zon van Lucinda Riley, De meeste mensen deugen van Rutger Bregman, en De zeven zussen van Lucinda Riley.  De verkoop van kinderboeken en fictie is het sterkst gegroeid. Het meest verkochte kinderboek was De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy.

E-books
De omzet van Nederlandstalige e-books is in 2020 gestegen met 13%. Er werd zo’n 5,6 miljoen keer een e-book uitgeleend via de bibliotheek, een plus van 12%. Het aandeel e-books in het totale aantal uitleningen nam toe van 7% naar 12%. Dit is waarschijnlijk omdat er in 2020 minder papieren boeken konden worden uitgeleend vanwege de coronacrisis (-25%). VIa de app de ThuisBieb, die werd opgericht tijdens de eerste coronagolf, werden 857.000 e-books uitgeleend. Via de VakantieBieb-app werden 250.000 e-books en 71.000 luisterboeken uitgeleend. Voor het eerste zijn er ook cijfers over uitleningen van luisterboeken. Deze schoten omhoog met 44% en zijn goed voor 2,6 miljoen stuks. Het meest uitgeleende luisterboek was ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman.

 

Bron

You May Also Like

Nu verkrijgbaar: 10.3 inch Kobo Elipsa

Het wachten is voorbij: vanaf vandaag is de Kobo Elipsa met 10.3 inch scherm verkrijgbaar. De e-reader wordt geleverd met stylus en sleepcover. De Kobo Elipsa heeft een pixeldichtheid van…
Lees blog