Oersted was de eerste persoon die vast stelde en aan toonde dat er een relatie bestaat tussen elektriciteit en magnetisme. Het experiment waarmee hij dat aan toonde bestond uit een draadje dat onder stroom gezet werd, waarna er een kompas bij gehouden werd. De naald in de kompas bewoog en op deze manier werd bewezen dat elektriciteit samen hing met magnetisme. Het omgekeerde bestaat ook: magneten kunnen elektrische stromen opwekken en beïnvloeden. Ben je na het lezen van deze tekst nieuwsgierig geworden naar de toepassing van Elektromagneten? Lees het in deze blog!
Wat kun je doen met elektromagneten?
Een elektromagneet is een praktisch voorwerp. Hierbij gaat een stroom door een spoel, waarna deze magnetisch wordt en er een elektromagneet ontstaat. Hiermee kun je allerlei dingen optillen en weer laten zakken. Elektromagneten vind je onder andere bij autosloperijen. Wanneer je snapt hoe magnetisme en elektriciteit werkt, dan kun je een elektromotor maken. Elektromotoren vind je in veel alledaagse voorwerpen, zoals een elektrische tandenborstel, föhn, boor, of stofzuiger.
Elektromagnetisme in de praktijk
Magneten stoten elkaar af of trekken elkaar juist aan. Je kunt een elektrisch voorwerp aan- en uitzetten met behulp van magnetisme. Ook kun je met behulp van elektromagnetisme stroom opwekken. Bekende voorwerpen hierbij zijn de vroegere fietsdynamo’s, maar ook windturbines. De stroom begint te werken als de wieken van de windturbine draaien. Een ander voorbeeld van elektromagnetisme is een stoplicht. Stoplichten hebben een sensor en springen op groen wanneer je aan komt rijden. Dit komt doordat er in het wegdek een detectie die merkt wanneer er een auto aankomt. Wanneer een auto hier overheen rijdt, raakt het magnetische veld verstoord. Hierop reageert het stoplicht: deze springt op groen. Kortom, elektromagneten zijn een erg belangrijke factor in ons dagelijkse leven. Elektromagneten zorgen ervoor dat we ons leven iets makkelijker kunnen leven en dat terwijl je ze in eerste instantie niet eens ziet!