Wanneer we het hebben over bedrijfskleding, hangt het natuurlijk enorm van de branche af wat dat precies inhoud. Misschien wordt bij jou op het werk bedrijfskleding wel als een zwarte broek met een overhemd, maar wist je dat er volgens de belastingdienst regels opgesteld zijn over wat bedrijfskleding genoemd mag worden? Als je de kosten van de bedrijfskleding wilt aftrekken, dan is het van belang om hierop te letten bij het werkkleding kopen de volgende keer.
Wat is bedrijfskleding?
Bedrijfskleding wordt gezien als werkkleding wanneer het voldoet aan een van de eisen die de belastingdienst heeft opgesteld. Wanneer dit niet zo is, dan kan het gezien worden als verkapt loon. Maar wat zijn deze eisen dan eigenlijk? De eerste is als volgt, de kleding moet bijna alleen maar geschikt zijn om tijdens het werk te dragen. Dit betekend dus bijvoorbeeld een laboratoriumjas of stofjas, die je niet als ‘normale’ kleding zou dragen. Mocht je niet in een branche werken waar dit van toepassing is, dan is er ook een vrij gemakkelijke eis die je kan gebruiken. De kleding moet dan 1 of meer duidelijke beeldkenmerken hebben van het bedrijf, zoals een logo of de naam. Gezamenlijk moeten deze dan minimaal 70cm2 van het kledingstuk bedrukken.
En anders?
Daarnaast kan de werkkleding ook als werkkleding gezien worden, wanneer het aantoonbaar achter blijft op de werkplek aan het einde van de dag. Hierdoor is het kledingstuk namelijk niet in bezit van de werknemer, maar blijft het duidelijk van de werkgever. Een uniform of overall wordt ook gezien als werkkleding, en hoeft dus niet achter te blijven. Wanneer je voor het werk bepaalde kleding krijgt omdat het van de Arbowet moet, dan gelden er andere regels zoals het hebben en volgen van een arboplan. Daarnaast moet de werkgever dit dan gratis aanbieden aan de werknemer.